Δράση Προσφοράς Προσκοπικών Δικτύων Περιφέρειας Αθηνών, 3/3/2019

Με μία μοναδική και υπέροχη δράση ξεκίνησε ο Μάρτιος για τα Προσκοπικά Δίκτυα της Περιφέρειας της Αθήνας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε δράση προετοιμασίας φαγητού και διανομής του σε άστεγους συμπολίτες μας, στο κέντρο της Αθήνας.

Είχαμε από την αρχή της χρονιάς κατά νου μία δράση προσφοράς και κοινωνικής παρέμβασης. Από τον Φεβρουάριο καταλήξαμε, μέσω της Ομάδας Υποστήριξης και Συντονισμού των Δικτύων της Περιφέρειας, στο τι θα κάνουμε και πως θα γίνει αυτό.

Εν τέλει, συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή το απόγευμα στο Προσκοπικό Κέντρο του Πύργου Βασιλίσσης (ΠΥ.ΒΑ.) και αρχίσαμε το μαγείρεμα. Η διαδικασία είχε ως εξής: έπρεπε να μαγειρέψουμε 100 μερίδες μακαρόνια με σάλτσα και να φτιάξουμε άλλες 100 μερίδες με σαλάτα, από λάχανο και καρότο. Αμέσως χωρίσαμε αρμοδιότητες. Τρία άτομα ήταν στο μαγείρεμα των μακαρονιών και της σάλτσας, πέντε άτομα έκοβαν το λάχανο και το καρότο για τη σαλάτα και οι υπόλοιποι τρεις βοηθούσαν από λίγο έως πολύ παντού.

Γύρω στις 3 ώρες πήρε η όλη διαδικασία. Έπειτα, βάλαμε τις μερίδες σε πλαστικά δοχεία (μακαρόνια με σάλτσα και τυρί στα πρώτα 100 και σαλάτα στα άλλα 100) και στη συνέχεια πέντε άτομα από εμάς αναχωρήσαμε για τη δεύτερη φάση της δράσης, που ήταν το μοίρασμα του φαγητού. Ο Σωτήρης, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, εγώ και ο Αχιλλέας (Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Π.Ε. Αθηνών) πήγαμε στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο. Εκεί δώσαμε ραντεβού με έναν από τους ανθρώπους της εθελοντικής οργάνωσης φροντίδας των αστέγων «Ο Πλησίον», τον Ανδρέα.

Ο Ανδρέας λοιπόν, ήρθε και μας βρήκε με ένα μικρό βαν και αφού έφτιαξε ζεστή σοκολάτα μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο, μας οδήγησε στα διάφορα σημεία της Αθήνας που υπάρχουν άστεγοι.

Πήγαμε σε περίπου 6 σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία κοιμούνται άνθρωποι είτε σε πεζοδρόμια, είτε κάτω από γέφυρες. Μπορώ να πω πως οι 100 μερίδες φαγητού έφυγαν αρκετά γρήγορα, περισσότερο όσο περίμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποια από τα παραπάνω σημεία διαμένουν παραπάνω από τρία άτομα.

Αφού δώσαμε όλες τις μερίδες, κάπου εκεί τελείωσε η δράση. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η δράση ήταν η καλύτερη και πιο γεμάτη ψυχικά που έχω κάνει στα 18 χρόνια που είμαι Πρόσκοπος. Επίσης, λέω με αντίστοιχη βεβαιότητα ότι εκείνη η ημέρα ήταν από τις 5 πιο γεμάτες στη ζωή μου. Είναι σημαντικό κάποιες φορές να καταλαβαίνεις ότι σε αυτή τη ζωή είσαι, έστω και λίγο, χρήσιμος και απαραίτητος για τους άλλους και για την κοινωνία.

Οφείλουμε όλοι μας ως Αρχηγοί και μέλη των Προσκοπικών Δικτύων της Περιφέρειας, να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Αρχηγό του Προσκοπικού Κέντρου του ΠΥ.ΒΑ. για την παραχώρηση του χώρου για το μαγείρεμα. Ακόμη, οφείλουμε να πούμε ένα εξίσου τεράστιο ευχαριστώ στην εθελοντική οργάνωση φροντίδας αστέγων «Ο Πλησίον», για την καθοριστική συμβολή τους και συνεργασία τους στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης.

Σε αυτή την κοινωνία, κανείς δεν είναι μόνος του και αβοήθητος!

 

Κώστας Κώτσης – Πάνθηρας.

Αρχηγός 15ου Προσκοπικού Δικτύου Κολωνού.

 

Leave a comment