Οι γονείς των μελών του Συστήματός μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δομής και της λειτουργία μας. Καθώς το έργο μας είναι ομαδικό σας θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας και συνεργάτες σε κάθε μας ενέργεια.

Στο παρόν site αναμένουμε τα σχόλιά σας στα άρθρα που ανεβάζουν τα παιδιά και την διαρκή σας ενημέρωση για τις δραστηριότητες των τμημάτων μας. Ταυτόχρονα μπορείτε να δείτε άρθρα που σας απασχολούν, ενημερώσεις από τους Βαθμοφόρους του Συστήματος και την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης που απευθύνονται στους γονείς καθώς και νέα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που σας αφορούν.

Δυο λόγια για τους γονείς…

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το Σύστημά μας

  • Με το να γίνετε μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (πληροφορίες παρακάτω)
  • Με τις γνώσεις και δεξιότητές σας. Συχνά οι δραστηριότητές μας ή οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της Εστίας μας ή του καταφυγίου μας στην Πάρνηθα απαιτούν ανθρώπους με τεχνικές και ειδικές γνώσεις. Εφόσον είστε πρόθυμοι ενημερώστε μας εκ των προτέρων για τα ταλέντα σας για να σας έχουμε υπόψη μας όταν χρειαστεί. (π.χ. απλές ηλεκτρολογικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις, οικοδομικές εργασίες, επεξεργασία ξύλου κ.ά)
  • Με τις γνωριμίες σας. Τοπικές αρχές, γνωστοί σε εταιρίες με είδη χρήσιμα για τις δράσεις μας, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής κ.ά. Μιλήστε τους για εμάς και ρωτήστε μας πως θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμοι.
  • Με τον ελεύθερό σας χρόνο. Μαμάδες ή/και μπαμπάδες με όρεξη και μεράκι για κατασκευές μπορούν να προσφέρουν στο Σύστημά μας τις δημιουργίες τους ώστε αυτές να πουληθούν στο παζάρι μας. Είτε μέσω της συμμετοχής σας στα εργαστήρια κατασκευών που διοργανώνουμε είτε φτιαγμένα από εσάς στο σπίτι. Ρωτήστε μας για ιδέες και διαθέσιμα υλικά.
  • Με τη διαφήμιση του Συστήματός μας. Προσκαλέστε άφοβα στις δράσεις μας και μιλήστε στους φίλους σας για τον προσκοπισμό. Η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα.
  • Με την προσφορά υλικών για τις ανάγκες μας. Υλικά που σας περισσεύουν ή δεν τα χρειάζεστε μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε μας. Για παράδειγμα, για το παζάρι μας: κουμπιά, ρετάλια από ύφασμα/τσόχα, φελλοί, καπάκια, καμβάδες, κορδέλες, αποξηραμένα είδη κ.ά / για το πρόγραμμά μας: χαρτόνια, χαρτιά, μπάλες, ξύλα για κατασκευές (ρετάλια), μπογιές κ.ά. Ρωτήστε μας αν για κάτι έχετε αμφιβολία.
  • Με τη συμμετοχή σας στις δράσεις μας. Πέρα από την χαρά των παιδιών σας να παίξουν μαζί σας σε κάποια από τις δράσεις που οργανώνουμε για σας, δίνετε μεγάλη χαρά και ώθηση και στους Βαθμοφόρους μας να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.
  • Με τις ιδέες σας. Ιδέες για δράσεις, για χορηγούς, για εξοικονόμηση πόρων, για προβολή, για συνεργασίες κλπ. Ιδέες, ιδέες, ιδέες…
  • Με την αγάπη, την κατανόηση και τη συνεργασία σας..

Τι είναι η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης, ποιος ο σκοπός της και πως μπορεί κανείς να γίνει μέλος

Οι Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των Συστημάτων , καθώς και για την ανάπτυξη και ευρύτερη προβολή και υποστήριξη του Προσκοπικού Έργου.

Σκοπός των ΕΚΣ είναι η ηθική και υλική ενίσχυση του Προσκοπισμού.
Ειδικότερα οι ΕΚΣ:
1. Ασχολούνται με τις δημόσιες σχεσεις του Συστήματος στην γειτονιά και σε φορείς και εταιρίες και προάγουν τον προσκοπισμό.
2. Ενισχύουν το προσκοπικό έργο του Συστήματος μέσω τις εξεύρεσης οικονομικών πόρων.
3. Οργανώνουν εκδηλώσεις πάντοτε στα πλαίσια του Προσκοπικού Προγράμματος του Συστήματος.
5. Συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία, διατήρηση και προαγωγή κλίματος συνεργασίας με όλους τους Βαθμοφόρους του Συστήματος , καθόσον Βαθμοφόροι και Μέλη ΕΚΣ αποτελούν Μέλη της ίδιας Προσκοπικής Οικογένειας.

Ο αριθμός των μελών των ΕΚΣ είναι 5‐15.
Ως μέλη των ΕΚΣ υποδεικνύονται παλαιοί πρόσκοποι, φίλοι του προσκοπισμού και κυρίως γονείς ή κηδεμόνες των μελών των Προσκοπικών Τμημάτων.
Τα μέλη των ΕΚΣ πρέπει να είναι ενήλικα και έγκριτα μέλη της κοινωνίας που αγαπούν το παιδί, πιστεύουν στον προσκοπικό τρόπο διαπαιδαγωγήσεως και διαθέτουν χρόνο για να εργασθούν για τους σκοπούς της ΕΚΣ. Ο χρόνος που απαιτείται στο Σύστημά μας να δαπανήσει ένα μέλος της ΕΚΣ είναι 1,5 ώρα μια φορά τον μήνα, στην τακτική μας συνάντηση και πιθανόν αντίστοιχος χρόνος μηνιαίως για συγκεκριμένες εργασίες από το σπίτι.

Η σύσταση της ΕΚΣ αλλάζει και ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια. Εφόσον κάποιος γονέας επιθυμεί να γίνει μέλος της, αρκεί να επικοινωνήσει με τον/την Αρχηγό Συστήματος.

Ο δεκάλογος του “καλού” γονέα στο Σύστημα

1. Έχει τακτική επικοινωνία με τον/την Αρχηγό του τμήματος και ενημερώνεται για θέματα που αφορούν το παιδί του.

2. Συζητά με τον/την Αρχηγο του τμήματος και επιλύει άμεσα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

3. Προσπαθει να συμμετέχει στις δραστηριότητες γονέων που διοργανώνονται απο το Σύστημα μες στη χρονιά.

4. “Διαφημίζει” το Σύστημα και την προσκοπική κίνηση στον κοινωνικό του περίγυρο.

5. Είναι πάντοτε παρών στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις γονέων του τμήματος ή του Συστήματος, και σε περίπτωση κωλύματος φροντίζει να ενημερώνεται άμεσα από τον/την Αρχηγό του τμήματος για όσα συζητήθηκαν.

6. Ενημερώνει έγκαιρα τον/την Αρχηγό του τμήματος σε περίπτωση απουσίας του παιδιού του από τη δράση/εκδρομή.

7. Είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και στις εκάστοτε καταληκτικές ημερομηνίες (συνδρομή, αιτήσεις συμμετοχής, προκαταβολές κλπ).

8. Επισκέπτεται το site του Συστήματος ή επικοινωνεί έγκαιρα με τον/την Αρχηγό του τμήματος για τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη δράση της εβδομάδας.

9. Παρακινεί το παιδί του να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις και εκδρομές του τμήματος και να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

10. Λαμβάνει υπόψη του τον μηνιαίο προγραμματισμό των δράσεων του τμήματος και προσπαθεί να τον εντάξει στον οικογενειακό του προγραμματισμό.

 

Leave a comment