Έρευνα για τις θρησκείες – γ’ μέρος

Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη επισκεφθήκαμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου στην Νέα Χαλκηδόνα για να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας σχετικά με τα χριστιανικά δόγματα. Το ερωτηματολόγιο που συστάθηκε από τον όμιλο της δράσης περιείχε και ερωτήσεις σχετικές με τα όσα είχαμε ακούσει στις προηγούμενες επισκέψεις μας.

Έτσι μάθαμε πως συγκριτικά με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ισότιμη ιεράρχηση , καθώς μόνον ο Κύριος είναι αλάθητος και πρώτος όλων. Ακόμα, το Σχίσμα έγινε πράξη λόγω εγωισμού και νοοτροπίας, χαρακτηριστικά της τότε εποχής. Ωστόσο, ο πάτερ Αλέξανδρος έκρινε ως δυνατή την ένωση των Χριστιανικών Ομολογιών, παρά τις δυσκολίες και την διαφορά πολιτισμού της Ανατολής με τη Δύση, όπως ακριβώς έκρινε και ο πάτερ Τζορτζ στην προηγούμενή μας επίσκεψη.

Από τις υπόλοιπες ερωτήσεις μας εντύπωση μας έκανε το ότι το καπέλο των ιερέων είναι κατάλοιπο της Βαυαροκρατίας και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως απλό διακριτικό, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατάλοιπα Βυζαντινοκρατίας. Ακόμα μάθαμε πως τα ράσα είναι μαύρα ως ένδειξη του ότι ο ιερέας έχει πάνω του τις αμαρτίες των ανθρώπων, ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία τα φωτεινά χρώματα δείχνουν πως περνάει το μήνυμα του Θεού στον κόσμο. Ο ιερέας επίσης είναι στραμμένος προς την Ανατολή, για να δείξει το ότι είναι μεσολαβητής των ανθρώπων και του Θεού.

Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε στην παρουσίαση μας! ΠΡΟΣΕΧΩΣ!

Ευχαριστούμε τον πάτερ Δημήτριο και τον πάτερ Αλέξανδρο!

Σωτήρης Πέτρου

 

 

Leave a comment