Έρευνα για τις θρησκείες – β’ μέρος

Στις 6/11/11 έλαβε χώρα το δεύτερο σκέλος της έρευνάς μας για τις χριστιανικές θρησκείες. Αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε έναν Ρωμαιοκαθολικό ναό και συγκεκριμένα το ναό του Αγίου Διονυσίου στο Πανεπιστήμιο. Εκεί συναντηθήκαμε με τον Πατέρα George (Γιώργο).

   Ο πάτερ μας μίλησε αρχικά για τα βασικά ιστορικά στοιχεία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η ιστορία ξεκίνησε το 1054 μ.Χ, όταν έγινε το Σχίσμα των δύο εκκλησιών, αλλά αφορμές είχαν δοθεί νωρίτερα εκείνη την περίοδο. Η αιτία του Σχίσματος ήταν κυρίως οι διαφορές στην ιεραρχία της Δυτικής Εκκλησίας, τις οποίες δεν αποδεχόταν η Ανατολική, όπως  π.χ η ηγεσία και το λεγόμενο αλάθητο του Πάπα. Από εκεί και πέρα οι δύο χωρισμένες πια εκκλησίες χαράζουν το δικό τους δρόμο ως το 1967 όπου οι τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας Α’ και ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ αποφάσισαν να ξεκινήσουν διάλογο ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.

   Φυσικά πέρα από τα ιστορικά στοιχεία συζητήσαμε με τον πάτερ και θέματα που μας απασχολούσαν, όπως οι κύριες διαφορές μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιoκαθολικής Εκκλησίας. Έτσι αναφερθήκαμε στις δομικές διαφορές των Εκκλησιών ( όπως π.χ η ηγεσία του Πάπα στην Καθολική Εκκλησία ο οποίος θεωρείται πνευματικός ηγέτης και διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου), το filioque, που σημαίνει ”και εκ του υιού” και προστέθηκε στο Σύμβολο Της Πίστεως της Καθολικής Εκκλησίας, η χρήση του ροζαρίου από την Δυτική Εκκλησία, το οποίο έχει 50 χάντρες και η κάθε μια αντιπροσωπεύει μια προσευχή.

   Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι γνωρίσαμε για την συγκεκριμένη θρησκεία περισσότερα από όσα αναφέρονται στα σχολικά μας βιβλία. Η αντικειμενικότητα που επέδειξε ο πατέρας George ήταν υποδειγματική και τον ευχαριστούμε. Μακάρι, όπως είπε, να ενωθούν οι εκκλησίες όπως παλιά.

Πέτρου Σωτήρης

 

Leave a comment