Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση

Αυτόν τον Απρίλιο η Κοινότητά μας είχε την ευκαιρία για τρίτη φορά στην ιστορία της να λάβει μέρος στη ετήσια διοργάνωση της ΠΑΠΕ, συγκεκριμένα την 28η  ΠΑΠΕ που λάμβανε χώρα στη Πάτρα. Τα αρχικά της Π.Α.Π.Ε σημαίνουν Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, και όπως δηλώνει το όνομα, Ανιχνευτές από όλη την Ελλάδα μαζεύονται με σκοπό να συνάψουν φιλίες, να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να συμμετέχουν στους πολιτιστικούς διαγωνισμούς που διοργανώνονται (μικρού μήκους, μουσικού συγκροτήματος, κόμικ, φωτογραφίας κλπ).

Μετά την εγκατάστασή μας στο σχολείο που μας υπέδειξαν γρήγορα κατευθυνθήκαμε προς τον εμπορικό σύλλογο, όπου ήδη είχαν αρχίσει οι παρουσιάσεις των ερευνών διαφόρων Κοινοτήτων. Οι έρευνες ήταν πραγματικά αξιόλογες, καθώς έθιγαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως τη μεταμόσχευση οργάνων, και κέντριζαν το ενδιαφέρον του θεατή. Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκαν τα πρώτα μουσικά συγκροτήματα τα οποία απολαύσαμε με την παρέα της Κοινότητας του Αιγαλέου.

Την δεύτερη μέρα σειρά είχε η προβολή των ταινιών μικρού μήκους που είχαν ετοιμάσει οι Κοινότητες. Αυτή η δραστηριότητα διήρκησε όλη τη μέρα, αλλά άξιζε κάθε λεπτό. Οι ταινίες δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικές. Όλες οι ταινίες ήταν γυρισμένες εξαίρετα και διέπρεπε το μοντάζ και η επεξεργασία τους. Επιπλέον, υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία στα είδη των ταινιών, καθώς παρακολουθήσαμε από ταινίες δράσης και κωμωδίες εώς κοινωνικές και ταινίες τρόμου. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως αξιόλογα και παρά το ερασιτεχνικό τους χαρακτήρα, η επιμέλεια και ο κόπος πίσω απ’ αυτές τις ταινίες συναγωνίζεται ακόμη και επαγγελματίες. Για το βράδυ είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός χορού, όπου πραγματικά μείναμε άναυδοι. Αν και μερικές Κοινότητες δεν αντεπεξήλθαν στις προσδοκίες μας, υπήρξαν ορισμένες παρουσίες που πραγματικά ήταν ξεσηκωτικές. Και αφού απολαύσαμε τις φανταστικές εμφανίσεις των Ανιχνευτών, για «επιδόρπιο» μας σερβίρανε μια ιδιαίτερη ερμηνεία από επαγγελματίες χορεύτριες σύγχρονου χορού. Έχοντας πλέον χορτάσει από κινηματογράφο και χορό, η βραδιά έκλεισε με ακόμη περισσότερες όμορφες αναμνήσεις.

Η τρίτη μέρα περιελάμβανε τη συνέχεια των ερευνών και ήταν η μέρα που θα παρουσιάζαμε και τη δική μας έρευνα, με θέμα τα χριστιανικά δόγματα. Οφείλω  να ομολογήσω πως μερικούς από εμάς τους είχε κυριεύσει το άγχος, μα το σημαντικό ήταν πως ανεβήκαμε στη σκηνή και είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε με επιτυχία. Έχοντας πλέον παρουσιαστεί όλες οι έρευνες, μας περίμενε μια νέα δραστηριότητα, προκειμένου να γνωρίσουμε τη πόλη καλύτερα. Δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι πόλεως, το οποίο μας έκανε να διανύσουμε τη πόλη από άκρη σε άκρη. Πράγματι, είδαμε αρκετά από τα hotspot της Πάτρας και είχαμε την ευκαιρία να διακρίνουμε τον χαρακτήρα της πόλης. Τελειώνοντας το παιχνίδι πόλεως κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία του Αγ.Ανδρέα όπου τραβήξαμε μια αναμνηστική φωτογραφία, όλη η ΠΑΠΕ μαζί! Έπειτα από αυτό είχαμε χρόνο για χαλάρωση και δεθήκαμε περισσότερο με τους Ανιχνευτές του Αιγαλέου, οι οποίοι είχαν γίνει αχώριστη παρέα με μας. Αφού ξεκουραστήκαμε, κατευθυνθήκαμε για μια τελευταία φορά στο κλεισμένο χώρο μας, όπου θα γινόντουσαν οι απονομές των νικητών των διαγωνισμών. Τις απονομές ακολούθησαν μουσικά συγκροτήματα και με αυτά το τέλος της ΠΑΠΕ.

Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε πιθανότατα να μην σβηστούν πότε από τη μνήμη μας, αλλά αυτό που θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο είναι οι σχέσεις που συνάψαμε. Έτσι θα μπορούμε να αναπολούμε το παρελθόν και να θυμόμαστε όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί με τους φίλους μας σε αυτή τη υπέροχη διοργανωση.                         

Ένζο Ντε Σούζα  Μπρίτο – Κορμοράνος

      

 

Leave a comment