Έρευνα για τις θρησκείες – α’ μέρος

Την Κυριακή στις 16/9 ξεκινήσαμε μια έρευνα με  θέμα τις θρησκείες ανά τον κόσμο. Έπειτα από συζήτηση καταλήξαμε να ασχοληθούμε με τις κύριες διαφορές ανάμεσα στις εξής 3 θρησκείες: Χριστιανική Ορθόδοξη, Αγγλικανική – Προτεσταντική και Εβραϊκή. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο Σύνταγμα και καταφέραμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί τους.  Ο κύριος Θανάσης με μεγάλη προθυμία μας μίλησε σχετικά με την Ιστορία της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Για να  πάρετε και εσείς μια γεύση η Αγγλικανική εκκλησία αποσχίσθηκε από την Ρώμη κατά τη διάρκεια της  βασιλείας του Ερρίκου Η’ (1547). Αφορμή ήταν η άρνηση του πάπα να δώσει τη συγκατάθεσή του για το διαζύγιο του Ερρίκου από την Κατερίνα της Αραγονίας, προκειμένου να νυμφευθεί και πάλι. Ο Ερρίκος ανακήρυξε τον εαυτό του κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, αντικατέστησε δηλαδή τον πάπα με τον εαυτό του και εξέλεξε αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας τον Thomas Crammer (1489-1556), φίλο της γερμανικής μεταρρύθμισης. Όσο ζούσε ο Ερρίκος, δεν εισήχθησαν μεταρρυθμίσεις στη διδασκαλία και στη θεία λατρεία.

Πέρα από τα ιστορικά στοιχεία ο κύριος Θανάσης μας μίλησε για τον τρόπο που γίνεται μια λειτουργία, για τα δύο μυστήρια της Αγγλικανικής Εκκλησίας, το γάμο και την βάπτιση και μας τόνισε πως η Αγγλικανική είναι η μόνη  Εκκλησία που χειροτονεί και γυναίκες.

Περισσότερες πληροφορίες στην παρουσίαση μας!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Θανάση!

Σωτήρης Πέτρου

 

Leave a comment