Μες στο μουσείο!

Αφού την προηγούμενη εβδομάδα η Καθηγήτρια Ραβί μας μετέδωσε μερικές από τις γνώσεις της για τα ορυκτά και τα πετρώματα ήρθε η ώρα να δούμε ακόμα πιο πολλά από κοντά. Έτσι αυτό το Σάββατο επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας του Ε.Κ.Π.Α.  Επίσης έπρεπε να πάμε στον Διευθυντή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ορυκτολογία τις Ινδίας και να του δώσουμε τον μαγικό λίθο! Φτάνοντας λοιπόν στο μουσείο μας έπιασε ένα άγχος από τον κόσμο που περίμενε να περάσει να δει τα εκθέματα. Αλλά σε λίγη ώρα όλα έγιναν καλά μιας και περάσαμε μέσα χωρίς καμία καθυστέρηση, αφού η καθηγήτρια Ραβί είχε ενημερώσει πως θα πάμε! Τα ορυκτά πολλά και το ενδιαφέρον να ακούσουμε για αυτά τεράστιο!!! Τα Λυκόπουλα άκουσαν λίγα λόγια για κάποια από αυτά, είδαν την διαφορά ενός ορυκτού που φωσφορίζει και ενός που απλά φωτίζεται και φυσικά έψαξαν να βρουν ορυκτά και πήραν ο καθένας ένα σπίτι του!!! Εκεί είδαμε αμέθυστο, χαλαζία, σιδηροπυρίτη, οπάλιο και άλλα πολλά! Μόλις τελειώσαμε από όλα αυτά, ο Σωκράτης μας έκανε την παρουσίαση της Ε.Α φίλου των πουλιών από τον τομέα Ζωής Υπαίθρου! Μπράβο σου Σωκράτη για την παρουσίαση, περιμένουμε κι άλλες ακόμα από σένα! Τέλος να συγχαρούμε την Εύα & τον Σωκράτη που πήραν το Α’ Αστέρι και την Δήμητρα και τον Άγγελο που πήραν το Β’ Αστέρι!!! Συγχαρητήρια Λυκόπουλα!!! Περιμένουμε να δούμε πολλά ακόμα από εσάς!!! Τώρα πια μια νέα περιπέτεια περιμένει την Αγέλη…

Τι σημαίνει αυτό άραγε;; Τι περιμένει από την επόμενη εβδομάδα η Αγέλη;;;

Λίγα λόγια για το διαμάντι από την Έλενα:

Το διαμάντι είναι περίφημο ορυκτό, για την ισχυρή λάμψη του και την πολύ μεγάλη σκληρότητά του. Αποτελείται από καθαρό άνθρακα. Η λαμπρότητα που έχει το κάνει τον πιο πολύτιμο και περιζήτητο πολύτιμο λίθο. Το βάρος του μετριέται σε καράτια. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη «δαμάζω + το στερητικό ‘α» καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατο να υποστούν κατεργασία ονομάζοντας αδάμαντες. Λέγεται ότι τα πρώτα διαμάντια βρέθηκαν στην Ινδία. Τα διαμάντια στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων είναι διαφανή και άχρωμα. Συχνά οι κρύσταλλοι του διαμαντιού περιέχουν και άλλα ορυκτά, όπως γραφίτηχλωρίτηζιρκόνιοαιματίτη κ. ά. Αν και είναι το σκληρότερο ορυκτό που υπάρχει, το διαμάντι είναι εύθραυστο, όπως όλα τα σκληρά υλικά. Έτσι, αν ένα μεγάλο σχετικά διαμάντι πέσει επάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια.

PHTO0006 PHTO0011 PHTO0014 PHTO0016 PHTO0021 PHTO0022 PHTO0028 PHTO0029 PHTO0033 PHTO0043 PHTO0048 PHTO0050 PHTO0052 PHTO0053 PHTO0059 PHTO0060 PHTO0061 PHTO0062 PHTO0065 PHTO0066 PHTO0067 PHTO0068 PHTO0070 PHTO0071

 

Leave a comment